A Christmas Carol (Film, 2009) - MovieMeter.nl (2024)

A Christmas Carol uit 2009 is een geanimeerde Disneyfilm gebaseerd op het gelijknamige boek van Charles Dickens, met Jim Carrey in de hoofdrol. In A Christmas Carol volg je de gierige man genaamd Scrooge die mensen als vuil behandeld, tot hij op kerstavond wordt bezocht door 3 geesten die hem confronteren met zijn levenskeuzes.

A Christmas Carol is één van de meest verfilmde verhalen ooit en deze versie was voor mij één van de eerste die ik had gezien. Destijds was ik niet goed bekend met het verhaal en geziene deze versie mij zo beviel heb ik sinds dien heb meerdere verfilmingen van A Christmas Carol gekeken. Onlangs dat ik het een prachtig verhaal vind moet ik eerlijk zeggen dat, na al die andere verfilmingen te hebben gezien en het verhaal onderhand te kunnen dromen, is deze film niet zo goed als ik me herinner. In dat opzicht is A Christmas Carol één van die verhalen die ik zou willen vergeten zodat ik het wederom met een verse blik kan ervaren, want nu merk ik geneigd te zijn alle versies met elkaar te vergelijken en enkel gefascineerd te zijn door de veranderingen, maar het verhaal zelf raakt me niet zo sterk als dat het eerst deed.

Desalniettemin vond ik de geanimeerde versie uit 2009 een hele onderhoudende zit en in vergelijking met de andere verfilmingen deed deze naar mijn idee de meeste dingen anders. In plaats van andere films te kopiëren probeert deze film zoveel mogelijk nieuws op het bord te gooien zonder het verhaal te veranderen. Sommige veranderingen zijn heel aangenaam en verfrissend, andere werkte averechts en voelde alsof het teveel van het punt afweek. Laat ik bij de goede punten beginnen: de film ziet er absoluut prachtig uit. Robert Zemeckis zijn vorige kerstfilm, The Polar Express, vond ik qua animatie soms houterig en lelijk maar A Christmas Carol is aanzienlijk gedetailleerder en kleurrijker, evenals dat de bewegingen er soepeler uitzien. Ik vind dat het nog steeds te erg probeert fotorealistisch te zijn waardoor de realistische omgevingen soms niet mooi matchen met cartoonische 3D personages maar het was een kleine hinder aangezien het grootste gedeelte van de film er prachtig uitziet. Naast de kwaliteit in de CGI animatie speelt deze versie (van degene die ik gezien heb) bij verre verte het meeste met kleuren en belichting wat een artistiek ogend eindproduct geeft. Twee andere opmerkelijke aanpassingen zijn de vormgeving van de 1ste & laatste geest en het feit dat deze film aardig duister is. Ik zou zeggen “het is Disney, ze zullen vast heel kindvriendelijk zijn” maar integendeel: de film heeft meer duistere scenes erin zitten dan andere adaptaties. Persoonlijk vind ik de duistere sfeer juist mooi omdat het een sterker contrast vormt zodra dingen goed verlopen maar ik vind het niet geschikt voor kleine kinderen, wat uiteindelijk wel de hoofddoelgroep van Disneyfilms zijn. Wat betreft de designs van de geesten: het is de wijze hoe ze vormgegeven zijn of hoe ze in beeld komen wat ze creatief maakt. Ze komen op hetzelfde neer maar ze voelen net een graadje anders, met name bij de 3e geest word op slimme manier gebruikt gemaakt van lange stiltes en schaduwen.

Een verandering die ik niet goed vind is dat er onnodig spektakel is toegevoegd die naar mijn idee afleid van het verhaal. Volgens het originele verhaal zijn de geesten er enkel om Scrooge te confronteren met zijn keuzes, niet om hem dood te maken. Toch zijn er meerdere scenes waarin er een redelijk lange spektakel scene word neergezet waarin Scrooge probeert te ontsnappen van de dood. Deze scenes waren over-the-top en haalde de me uit het verhaal omdat het zichzelf op die momenten niet serieus nam. Een ander probleem wat ik heb, wat ook bij The Polar Express aanwezig was, is dat de film voor 3D bioscoop gemaakt is met als gevolg dat sommige scenes draaien om 3D effecten. Dit beïnvloedt de wijze waarop de scenes in beeld gebracht zijn. In 3D kan het mooi zijn om naast Scrooge te vliegen over de stad maar als je thuis op de bank zit behaald het niet hetzelfde effect. Ik vind het jammer want er zijn omgevingen die er prachtig uitzagen maar op storende wijze in beeld werden gebracht omdat de film probeert 3D spektakel te creëren.

In vergelijking met de Alastair Sim versie van A Christmas Carol, de versie die ik hiervoor had gezien, merkte ik op hoe weinig tijd er werd besteed aan Tiny Tim. Het personage maakt een korte verschijning en je krijgt weinig tijd een indruk van hem te krijgen. Tiny Tim voelde niet zo belangrijk voor het verhaal meer als in andere versies omdat je nauwelijks tijd krijgt om hem te leren geven.

A Christmas Carol is een hele vermakelijke animatiefilm uit het kerstgenre. Voor als je een liefhebber van Disney bent en dit verhaal nog niet kent is het geen verkeerde film mee te beginnen. Als je het verhaal goed kent en je zoekt naar iets nieuws dan zitten hier aardige nieuwe dingen verborgen. Ik zou niet zeggen dat het een aanrader is die iedereen gezien moet hebben maar ik vond het zeker vermakelijk weer eens gezien te hebben. Het heeft een prachtige kerst-feel en meerdere sfeervolle & duistere scenes, het maakt op subtiele wijze gebruik van stiltes en belichting, en voor het grootste gedeelte volgt deze versie het verhaal goed. Het heeft echter onnodig spektakel op bepaalde momenten en ik vond dat bepaalde aspecten van het verhaal meer onderbouwing konden gebruiken.

3,5

A Christmas Carol (Film, 2009) - MovieMeter.nl (2024)

FAQs

Waar kan ik A Christmas Carol kijken? ›

Kijk de volledige afleveringen van FX's A Christmas Carol | Disney+

Hoeveel geesten zitten er in de film A Christmas Carol? ›

De bestreden audiovisuele productie

De Film gaat over Scrooge, een gierige man die zijn leven betert nadat hij bezocht is door drie geesten.

Hoe oud is het verhaal van Scrooge? ›

In zijn tijd al was de novelle van Charles Dickens (1807-1870) enorm geliefd. Op 19 december 1843 kwam het verhaal op de markt. Nog geen week later waren er zesduizend exemplaren verkocht. A Christmas Carol was vanaf het begin een groot succes, dat nog tot op de dag van vandaag voortduurt.

Welke tijd speelt Scrooge zich af? ›

Verhaal. De film speelt zich af in Londen tijdens Kerstmis in het midden van de negentiende eeuw. De oude en bittere Ebenezer Scrooge wordt door zijn neef Fred uitgenodigd om te dineren bij hem en zijn verloofde Bess.

Is Scrooge op Netflix? ›

Scrooge: a Christmas Carol is te zien bij Netflix.

Waar is de film Carol te zien? ›

Carol - Kijk nu online bij Pathé Thuis.

Waar gaat de film A Christmas Carol over? ›

De film vertelt het bekende verhaal van de verbitterde grijsaard Ebenezer Scrooge die, in tegenstelling tot zijn familie, Kerstmis een verspilling van tijd en geld vindt. De drie geesten die hem vervolgens bezoeken, proberen hem op andere gedachten te brengen.

Wat betekent A Christmas Carol? ›

A Christmas Carol (Engels voor Een Kerstvertelling) is boek van de Britse schrijver Charles Dickens uit 1843. A Christmas Carol is een van de bekendste kerstverhalen.

Wie is de zangeres in Scrooge live? ›

Rollen
RolNaam
CollectantRon Brandsteder
VerslaggeverCarrie ten Napel
Carol SingerLeona Philippo
Carol SingerDwight Dissels
15 more rows

Hoeveel Scrooge films zijn er? ›

Scrooge (1935), een film uit 1935 met Seymour Hicks. Scrooge (1951), een film uit 1951 met Alastair Sim. Scrooge (1970), een musical uit 1970 met Albert Finney. Scrooge (1988), een film uit 1988 met Bill Murray.

Is Scrooge een waargebeurd verhaal? ›

Ebenezer Scrooge, gespeeld door Jim Carrey, uit A Christmas Carol van Disney uit 2009. Scrooge, Bill Sikes en Jacob Marley, bekende personages uit het werk van de Britse schrijver Charles Dickens, zijn niet alleen maar verzinsels van de schrijver zelf. Ze hebben echt bestaan.

Wie speelt Scrooge in Nederland? ›

Ebenezer Scrooge (Thomas van Luyn)

Scrooge is een vreselijk gierige man die alleen aan geld en aan zichzelf denkt. Hij houdt geen rekening met anderen totdat hij bezoek krijgt van drie geesten. Thomas van Luyn, die ook het script schreef, speelt hem.

Wie schreef het liedje A Christmas Carol? ›

A Christmas Carol is een Broadway-musical geschreven door Disney-componist Alan Menken met liedteksten van Lynn Ahrens. De musical is gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Charles Dickens uit het jaar 1843.

Wie is de hoofdpersoon in A Christmas Carol? ›

Waar is Scrooge opgenomen? ›

Live vanuit Waalwijk het iconische kerstverhaal over Ebenezer Scrooge. Onder anderen Thomas van Luyn, Henk Poort, Kim-Lian van der Meij en Carrie ten Napel brengen dit op geheel eigen wijze tot leven. Live vanuit Waalwijk het iconische kerstverhaal over Ebenezer Scrooge.

Waar wordt Scrooge uitgezonden? ›

In Scrooge Live brengt een verrassende mix van bekende zangers en acteurs live het iconische kerstverhaal over Ebenezer Scrooge, naar A Christmas Carol van Charles Dickens, tot leven. Vrijdagavond 15 december 2023 om 20.30 uur op NPO 1.

Wat is een leuke kerstfilm op Netflix? ›

Onze favoriete kerstfilms op Netflix
  1. Falling for Christmas. De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. ...
  2. Love Hard. ...
  3. The Polar Express. ...
  4. Love Actually. ...
  5. De Familie Claus. ...
  6. Bridget Jones. ...
  7. Single all the way. ...
  8. A very Murray Christmas.
Dec 1, 2023

Waar Scrooged kijken? ›

Scrooge: A Christmas Carol | Officiële Netflix-website.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Golda Nolan II

Last Updated:

Views: 6565

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Golda Nolan II

Birthday: 1998-05-14

Address: Suite 369 9754 Roberts Pines, West Benitaburgh, NM 69180-7958

Phone: +522993866487

Job: Sales Executive

Hobby: Worldbuilding, Shopping, Quilting, Cooking, Homebrewing, Leather crafting, Pet

Introduction: My name is Golda Nolan II, I am a thoughtful, clever, cute, jolly, brave, powerful, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.