Nurses in the Lead:een leiderschapsprogramma voor wijkverpleegkun (2024)

Het Nurses in the Lead (NiTL) programma is een leer- en verbeterprogramma voor wijkverpleegkundigen. Het doel van dit programma is het verder versterken van het verpleegkundig leiderschap.

Doel

In dit project is NitL overdraagbaar gemaakt en verder verspreid onder hbo-opgeleide verpleegkundigen.

4 aspirant-trainers (ervaren wijkverpleegkundigen) zijn getraind om het programma binnen de eigen organisatie uit te voeren. We zijn gestart met een update van de literatuur over leiderschapsprogramma’s in de wijkverpleging. Deze zijn spaarzaam: er zijn slechts 4 programma’s in de wetenschappelijke literatuur aangetroffen. Vervolgens is voor de uitvoering van NitL een digitale handleiding gemaakt. De digitale cursisten en trainers handleiding is gemaakt in 'Moodle', de elektronische leeromgeving van Zuyd Hogeschool. Toegang, tegen kostprijs, is mogelijk na
het aanvragen van een account bij de projectleider (gerrie.bours@zuyd.nl).

Het programma is door 4 aspirant trainers uitgevoerd in een train de trainers vorm bij 10 wijkverpleegkundigen. Uit de evaluatie is gebleken dat het aanbieden van het NitL-programma in een train de trainersvorm een bruikbare manier lijkt om het leiderschapsprogramma over te dragen binnen een organisatie. De aspirant trainers groeien gedurende de training in hun rol als trainer en de wijkverpleegkundigen ervaren het aangeboden programma als inhoudelijk waardevol om te groeien in hun leiderschapsrol.

Als laatste is gekeken of het mogelijk was een meer generieke omschrijving van het NitL programma te maken. Behoudens enkele inhoudelijke aanpassingen lijkt het programma ook van toepassing voor andere sectoren in de langdurige zorg, voor de mbo opgeleid verpleegkundigen en voor paramedici.

Vlog

Meer weten? Dit project en 9 andere projecten gaan aan de slag met een toegankelijk overzicht van goed beschreven praktijkvoorbeelden in de verpleging en verzorging. In een vlogreeks stellen zij zichzelf voor.

> Bekijk de vlogreeks

Afbeelding

Promotie

Op 4 februari 2022 verdedigde Ruth Vogel haar proefschrift 'Nurses in the led. Empowering community nurse leaders to implement evidence intro practice.'.

Producten

Titel: Nurses in the Lead
Auteur: Gerrie Bours, Petra Erkens, Pieter Eijgenraam, Sandra Zwakhalen, Erik van Rossum
Link: https://www.zuyd.nl/onderzoek/lectoraten/wijkgerichte-zorg

Titel: Nurses in the Lead
Auteur: Gerrie Bours, Pieter Dekkers, Pieter Eijgenraam, Petra Erkens, Sandra Zwakhalen, Erik van Rossum
Link: https://zuyd.mediasite.com/Mediasite/Play/2374dd4a2a86497bb9af21266e5e88991d

Verslagen


Eindverslag

Het Nurses in the Lead (NitL) programma is een leer-en verbeterprogramma voor wijkverpleegkundigen. Het doel van dit programma is het verder versterken van het verpleegkundig leiderschap. In dit project is NitL overdraagbaar gemaakt en verder verspreid onder hbo opgeleid verpleegkundigen. Vier aspirant-trainers (ervaren wijkverpleegkundigen) zijn getraind om het programma binnen de eigen organisatie uit te voeren. We zijn gestart met een update van de literatuur over leiderschapsprogramma’s in de wijkverpleging. Deze zijn spaarzaam: er zijn slechts vier programma’s in de wetenschappelijke literatuur aangetroffen. Vervolgens is voor de uitvoering van NitL een digitale handleiding gemaakt. Daarna is het programma door vier aspirant trainers uitgevoerd in een train de trainers vorm bij 10 wijkverpleegkundigen. Uit de evaluatie is gebleken dat het aanbieden van het NitL programma in een train de trainersvorm een bruikbare manier lijkt om het leiderschapsprogramma over te dragen binnen een organisatie. De aspirant trainers groeien gedurende de training in hun rol als trainer en de wijkverpleegkundigen ervaren het aangeboden programma als inhoudelijk waardevol om te groeien in hun leiderschapsrol. Als laatste is gekeken of het mogelijk was een meer generieke omschrijving van het NitL programma te maken. Behoudens enkele inhoudelijke aanpassingen lijkt het programma ook van toepassing voor andere sectoren in de langdurige zorg, voor de mbo opgeleid verpleegkundigen en voor para-medici.

Het doel van dit project is het overdraagbaar maken en verder verspreiden van het Nurses in the Lead (NitL) programma onder wijkverpleegkundigen (niveau 6). Het betreft een leiderschapsprogramma voor wijkverpleegkundigen ter ontwikkeling van het professioneel en vakinhoudelijk leiderschap. NitL is gebaseerd op de benodigde competenties van de wijkverpleegkundige en draagt bij om aan de veldnorm van het kwaliteitskader wijkverpleging te voldoen. Om inzicht te krijgen in de inhoud van bestaande leiderschapsprogramma’s is een systematisch literatuur onderzoek uitgevoerd naar leiderschapsprogramma’s in de langdurige zorg. Om te zorgen voor overdraagbaarheid van het ‘goede voorbeeld’ is er vervolgens een digitale cursisten- en trainershandleiding ontwikkeld. Momenteel worden binnen een thuiszorgorganisatie 4 aspirant trainers opgeleid in een train de trainers vorm om het NitL programma zelfstandig uit te voeren bij een groep van 11 wijkverpleegkundigen. Het programma omvat in totaal 14 bijeenkomsten. Op dit moment zijn 7 van de in totaal 14 bijeenkomsten van het programma uitgevoerd. De eerste ervaringen zowel van de aspirant trainers als van de wijkverpleegkundigen zijn positief.

Nurses in the Lead:een leiderschapsprogramma voor wijkverpleegkun (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Merrill Bechtelar CPA

Last Updated:

Views: 5483

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Merrill Bechtelar CPA

Birthday: 1996-05-19

Address: Apt. 114 873 White Lodge, Libbyfurt, CA 93006

Phone: +5983010455207

Job: Legacy Representative

Hobby: Blacksmithing, Urban exploration, Sudoku, Slacklining, Creative writing, Community, Letterboxing

Introduction: My name is Merrill Bechtelar CPA, I am a clean, agreeable, glorious, magnificent, witty, enchanting, comfortable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.